Wigan & Leigh, Parson’s Walk

Wigan & Leigh College has been leading the way since 1857. The college offers a wide range of qualifications ranging from entry level through to professional and post-graduate courses.

The college operates from a number of sites throughout the borough, including Parson’s Walk Centre, School for the Arts, Pagefield Centre, Leigh College and the Image Centre.

Brief

Wigan & Leigh College decided to refurbish their Learning Resources Centre (LRC) within their Parson’s Walk building. This included a full lighting upgrade to their existing library and learning zones.

Steon worked alongside JRB Environmental Design, the appointed M&E consultants for the project, to create a vibrant space for students to access learning resources.

 

Solution

In the open plan main space, a variety of different luminaires were used to differentiate between zones.

In the library area we supplied various different lengths of our recessed continuous Niko luminaire between bookshelves and our Hydrus downlight around the perimeter.

To divide these zones, we supplied an ‘S’ shaped suspended Niko. The big ‘S’ ran continuously from one side of the open plan area to the other and is an impressive 48 metres in length. This variation of our Niko Continuous was bespoke, it was designed and manufactured specifically to fit between two differing ceiling types.

In the circulation area we supplied our recessed Niko in 1200mm. For installation in the separate learning zones and meeting rooms we also supplied our 1200mm Niko, however these were suspended between acoustic panels. In the Learning Resources Zone our recessed continuous Niko was supplied to create an ‘L’ over the desks.

The Niko luminaires were manufactured in a white powder coated finish throughout the different areas. All products were supplied with a micoprismatic lens to provide a low Unified Glare Rating (UGR) which in turn improved visual comfort for students.

Throughout the IT Suite, Offices and Quiet Study areas Steon supplied LED Grid recessed modular back-lit panels. Integral emergency was incorporated into the luminaires to ensure compliancy with BS5266-1.

Outcome

The results of the lighting upgrade at Parson’s Walk speak for themselves. The project has a professional finish which has completely enhanced the space and complimented new interior furnishings.

The large ‘S’ shaped Niko Continuous delivers a striking impression and is the focal point of the whole open plan area. This bespoke product has helped to discreetly separate various zones whilst achieving impressive lux levels.

Products supplied

Testimonial

“We are thrilled with the final results at Parson’s Walk, in particular the bespoke ‘S’ shaped continuous luminaire. The 48-metre linear luminaire was the perfect solution for the cut out within the open plan areas and we couldn’t be more impressed with how the installation turned out.”

Get in touch

If you have any questions or queries about any of our products and the services we offer, or if you are seeking technical advice, please contact us.

First Name
Field is required!
Field is required!
Last Name
Field is required!
Field is required!
Company Name
Field is required!
Field is required!
Email Address
Field is required!
Field is required!
Your Enquiry...
Field is required!
Field is required!
Field is required!
Field is required!